Den officiella sajten om:

MÅLLE LINDBERG

- Legendarisk svensk evangelist i över 60 år!

Surfar nu: 7

LÖRDAG 19 JUNI 2010

ARTIKEL I TIDNINGEN DAGEN


Målle Lindberg i skivstudion.

Hatten av för Målle, 80 år

Fakta
Uno Birger Tord Lindberg Kallas: Målle, allt sedan han som liten inte kunde säga "pålle" riktigt. Aktuell: Fyller 80 år den 29 september. Firar: Den 5 oktober i "kaffetältet" i Äng, en mil norr om Nässjö. Önskar sig: En slant till ett par veckors semester på ålderns höst. "Åldern har tagit ut sin rätt och jag har mist intresset för prylar." Bor: I Göteborg. Stolt över: Hedersdoktorat i kristen musik från Life Christian University i Florida. Populär på: Youtube sjungande "Jag är härligt frälst och fri" från inspelningen av "Minns du sången- programmen". Aktuell med: En cd med gamla väckelsesånger inspelad med toppmusiker från USA. Mer om Målle på: molle.nu. Andra mediers bevakning

Han blev Målle med hela svenska folket när han var som mest aktiv under 1960-talet. Rubrikerna skrek ut "Cirkus Målle", "Stoppa Målle" och "Målle är livsfarlig".

Nu fyller han 80 och firar som sig bör i ett mötestält.

- Vi räknar med att det kommer 700-800 personer till kaffetältet i Äng, säger han.


Det blir både födelsedagsfest och release för hans senaste cd.
Få har som Målle Lindberg haft förmågan att skapa publicitet kring sitt namn. Få har kanske älskat rampljuset lika mycket som han har gjort.

- Det har med mitt släktskap att göra, jag vill att det ska hända saker.

Hans pappa och mamma var av zigenarsläkt. Fadern var hästhandlare och som liten tänkte sig nog Målle samma framtid, men han insåg snart att det inte var något för honom.

Familjen bodde i Nässjö men levde ett rörligt liv, pappan var ständigt på resande fot.

- Jag fick religiösa influenser från flera håll. Pappa var "salvationist", eller frälsningssoldat som man säger numera, mamma var baptist och min 17 år äldre bror Kalle var pingstvän.

Det var tillsammans med pappa på "kåren" som Målle fick kallelsen att bli evangelist. Då var han i sexårsåldern.

- Det kom en stark gudsnärvaro över mig och jag visste att jag skulle bli som kårledaren som talade där framme.

Skolgången var det inte mycket bevänt med. Han gick tre år i skola efter att ha tvingats gå om första klass eftersom närvaron inte var vad den borde vara, mycket på grund av familjens resande.

Men innan han hoppade av skolan för gott, hann han få en utmärkelse som han minns med både stolthet och glädje. Eleverna hade fått till uppgift att skriva uppsats om vad de skulle bli, och Målle hade skrivit om sin kallelse att bli evangelist.

- Jag fick pris för det och fick ta emot det i kyrkan inför hela skolan. Det var självaste biskopen Olof Hartman som delade ut priset.

Två år i fängelse
Vägen till evangelistkallet gick inte spikrakt för det. I tonåren tog nöjeslystnaden över och det blev en del trubbel med rättvisan. Han fick en tvåårig sejour i fängelse, men mötte Gud på nytt när han strax efteråt blev inkallad och hamnade i en ödestuga utanför Eksjö.

- Jag skulle ta hand om kronans hästar och fick äta hos en bonde i närheten.

Där i sin ensamhet utmanade Målle sin barndoms Gud: "Finns du så visa dig tydligt för mig." Gudsnärvaron från barndomen kom tillbaka och Målle blev så uppfylld av hänförelse att han sprang till bonden och bubblade över.

Målle fick be till Gud med både bonden och frun senare, de blev hans första "frälsningskandidater".

Högläsning för publiken
Efter militärtjänstgöringen sökte sig Målle till bibelskolan i Filadelfia Stockholm, och blev evangelist i rörelsen efter några veckor. Han kom till Svartsjölandet utanför Stockholm tillsammans med en kamrat, och han räknade med att få ägna sig åt sången och musiken under möten de hade tillsammans. Kamraten kunde få sköta "vittnandet", som det hette.

- Men efter en vecka tyckte han jag skulle hjälpa till, så jag hittade en bok av Lewi Pethrus och läste högt ur den.

Det fick kamraten att skämmas så mycket att han reste därifrån, men Målle fortsatte att läsa och fick be till Gud med många.

Nu har han varit förkunnare i sextio år nonstop, om man undantar en livssvacka då han försvann från rampljuset, ensam och utfryst och jagad av skattemyndigheter, och fick ett nervöst sammanbrott. Han hade en liknande, mörk period på 1980-talet också, då brände han predikoutkast och bibel.

- Men Gud tog mig upp ur den svackan och gav mig nytt mod. Jag vet att jag har en uppgift. En tid drev han församlingen "Världsvid väckelse" i Linneahuset i Göteborg. Församlingen bestod till stor del av homosexuella, transvestiter och alkoholister som gärna lyssnade på Målle och fick möta Gud under hans möten.

Nu är han resande i evangelium igen. Med ålderns rätt har han lugnat ner sig något, men inte helt.

Anlände i helikopter
Han vore inte Målle om han inte hittat knep för att få folk att komma. När han nyligen besökte Huskvarna ledde han en kvinna som red på en åsna och sedan sjöng de tillsammans utanför Svenska kyrkan, inför 3 000 personer.

Tidningar var ivriga att skriva om predikanten som i vit kostym klättrade ned i en repstege från en helikopter när han skulle predika i Örnsköldsvik. Målle säger att han blev överraskad över uppståndelsen han väckte, han tyckte inte det var konstigare att han kom i en helikopter än att Jesus kom i en båt när han predikade.

Tidningsrubriker blev det också när han döpte i badkar i ett mötestält eller uppträdde på Kiviks marknad och lockade folket från stripporna och ormtjusarna. Målle bjöd på en kombination av frälsning och showbiz som var helt oemotståndlig för pressen.

Själv minns han helst tiden när han var engagerad inom Maranata, en utbrytarrörelse från pingströrelsen.

- Det var min bästa tid om man tänker väckelse, vi fick be för många människor.

För två år sedan gjorde filmaren Bengt Löfgren och journalisten Bo Sjökvist en film om Målle - "Predikanten" - som sändes i SVT. Löfgren och Sjökvist hade följt honom under flera år, charmats och förargats och fått en större förståelse för kristen tro.

Skivinspelning i Hollywood
Nu har Målle varit i Hollywood och spelat in en cd med musiker som Lou Pardini och Hadley Hockensmith, allt genom vännen Magnus Erikssons försorg.

- Skivan ligger mitt emellan gammal stil och nutidens grejer, och en av världens bästa trummisar är med, Bill Maxwell. Jag har mött tusentals människor som lyssnat till de här gamla sångerna, och det finns fortfarande en enorm öppenhet för detta.

För några år sedan fick Målle en stroke och en hjärtinfarkt. När han låg på sjukhus helt utslagen kom en kvinna och profeterade vid hans sängkant.

- Jag hörde ingenting men har fått det berättat för mig efteråt. Hon profeterade att jag skulle komma tillbaka, och hennes profetia var alldeles riktig.

Kerstin DoyleKerstin Doyle
Reporter
kerstin.doyledagen.se
08-619 24 40

Direktlänk och kommentera


Senaste artiklar

- Målle 85 år

- TV1 6 januari Målle på TV

- Dan före dan........

- Målles ögon

- Sommarsemester

- Sjögården

- Guldbröllop 50 år

- Slottskogen

- Barnbarnsbarn

- Kärlek

Senaste kommentarerna

- 80 år

- Sommar

- Lövsjön

- Gott Nytt År

- GOD JUL

- Härlig!

- Härliga barn

- Vi gläds Målle

- Keep going Målle

- Tacksamt

Länkar

Statistik
120 artiklar!
111 kommentarer!
0 länkar!

 

Vill ni ha besök av Målle?

Ring Målle:
031-414347

Eller mejla till:
Lisbet Karlsson

Ladda ned bilder för pressen och affisher!

MÅLLE SÖKER

- Någon till hjälp att skriva sin livsbiografi!
- Och något förlag som vill ge ut hans bok.
- Kontakta Målle!
- Tel 031 - 41 43 47 eller 0703 - 44 70 47

Välkommen till Målles sajt !

Evangelist Målle Lindberg.

Roligt att du besöker min officiella hemsida !

Gud välsigne dig och skriv gärna en hälsning i min gästbok!

Målles signatur.


BÖNESIDAN 21/05 Be för min syster som har ångest och tappat livslusten....
» Läs mer!
 
Kalender v. 38» Läs mer!
 
GÄSTBOKEN David Karlsson, Ljungby, 21/07 11 07:55

Hej Målle!
Tack för alla fina sånger, och allt gott du gjort!
Nåd och frid.
Mhh David Karlsson, Ramskog. » Läs mer!
 
MÅLLES BLOGG


Målles webbutik


CD med Målle Lindberg.
Läs om alla inspelningar! Målle har gjort många inspelningar under årens lopp!

© www.molle.nu 2021 | Kontakt: Lisbet Karlsson | Sidan utformad av apg29 | räknare